ПРОФІЛАКТИЧНО-РОЗ’ЯСНЮВАЛЬНА РОБОТА ПРО ЗАПОБІГАННЯ НЕСВІДОМОМУ ВТЯГУВАННЮ НЕПОВНОЛІТНІХ У ПРОТИПРАВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ НА ШКОДУ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ

ПРОФІЛАКТИЧНО-РОЗ’ЯСНЮВАЛЬНА РОБОТА

ПРО ЗАПОБІГАННЯ НЕСВІДОМОМУ ВТЯГУВАННЮ НЕПОВНОЛІТНІХ У ПРОТИПРАВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ НА ШКОДУ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ

З метою запобігання несвідомому втягуванню неповнолітніх у протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України, можливим особливо тяжким наслідкам на залізничному транспорті у ВСП «Харківський природоохоронний фаховий коледж ОДЕКУ» 19-20 лютого 2024 року проведено профілактично-роз’яснювальну роботу з доведенням до учасників освітнього процесу інформації про:
- ризик прихованого використання супротивником неповнолітніх осіб на шкоду державній безпеці України;
- можливі негативні наслідки для обороноздатності держави і безпеки пасажирських перевезень через виконання «завдань» з пошкодження обладнання залізниці;
- кваліфікацію пошкоджень обладнання залізниці та тяжкість кримінальної відповідальності за вчинення таких діянь, що передбачена статтями 113* «Диверсія», 258 «Терористичний акт», 277 «Пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів» Кримінального кодексу України тощо.
Підстава: лист Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації «Про проведення профілактично-роз’яснювальної роботи» № 01-31/784 від 14.02.2024; лист Міністерства освіти і науки України від 09.02.2024 № 1/2341-24 «Про проведення профілактично-роз’яснювальної роботи».
Службою безпеки України виявлено непоодинокі факти причетності неповнолітніх громадян віком 14-16 років до вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних із підпалом обладнання, що забезпечує безпеку руху залізничного транспорту. Зокрема, зафіксовано випадки підпалу неповнолітніми особами релейних шаф сигнальних установок, розташованих вздовж залізничних колій Регіональної філії «Південно-Західна залізниця» АТ «Українська залізниця».
Наслідки подібних діянь можуть бути кваліфіковані як злочин проти основ національної безпеки України за статтею 113 «Диверсія» Кримінального кодексу України. Відповідальність за вчинення таких діянь настає з 14 років та в умовах воєнного стану карається до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.
Кiлькiсть переглядiв: 19